top of page
  • Oili Pyysalo

SaariAari-talkooretkellä kunnostettiin apollon elinympäristöä


Arkipelagian reippaat talkoolaiset jatkoivat lauantaina 23.3.2019 apolloperhosen elinympäristöjen hoitotöitä Paraisten Qvidjassa, ennestäänkin hyväksi tiedetyllä perhosen esiintymispaikalla. Kuuden hengen voimin saatiin peratuksi noin 3,5 saariAarin verran uutta lentoaukkoa jyrkkään kalliorinteeseen.

Alue oli jo sen verran metsittynyt, että perusraivauksen oli hoitanut edeltäkäsin metsuri ja talkoolaisten tehtävänä oli raahata kaadetut rungot ja pusikot kalliolta alas tienvarteen. Lunta oli vielä melkoisesti, joten osa risukosta oli hangen alla. Arviomme mukaan paikalla kannattaisi maan kuivuttua jatkaa maapohjan perkausta maksaruoholle otollisemmaksi. Urakkaan meni aikaa pari tuntia.

Työrupeaman jälkeen siirryttiin retkikierrokselle neljän kilometrin päähän Lemlahden kartanon maille. Sää ei aluksi näyttänyt lupaavalta. Myrskytuulessa ja sateessa olimme jo hieman märkiä. Kartanon traktoritallista löysimme kuitenkin sopivasti suojaa eväitten syöntiin pahimman kaatosateen ajaksi. Sateen mentyä ohi sumuisen harmaa valaistus teki maisemasta varsin kuvauksellisen .

Noin seitsemän kilometrin ja kolmen tunnin mittaisella kierroksella tutustuimme kartanon kulttuurimaisemiin ja Falletin alueen suuriin harjumetsiin Peimarin reunalla, poikkesimme ihailemassa hiekkarantoja ja laskimme lähteen pohjalla talvehtivat sammakot. Kuuntelimme palokärkeä ja ihailimme keväisiä töyhtöhyyppäparvia. Retkeläiset vakuuttelivat tyytyväisyyttään ja kaikki arvelivat tulevansa uudestaankin.

bottom of page