top of page
  • Minna Tiitinen

Arkipelagia-seuran jäsenkirje 03/2022Jäsenkirje lähetettiin kaikille jäsenille sähköpostitse su 13.3.2022. Tässä kirjeen sisältöä.

 

Tänä vuonna juhlistetaan Arkipelagia-seuran 30 vuotista taivalta! Yllä oleva ryhmäkuva on otettu seuran perustamistilaisuudessa Nauvon Berghamnissa, 24.10.1992.

Kuvassa vasemmalta oikealle lueteltuina ovat:

Lasse Mårtenson, Tom Ståhlberg, Jouko Högmander, Aarni Nummila (takana), Britt-Marie Juup (edessä), Jouko Lehtonen, Juhani Lehtonen, Markku Lappalainen.

Kuvan on ottanut Markku Lappalainen.

Merkkivuoden päätapahtuma on lokakuussa Turussa, jossa julkaistaan seuran suojelutyöstä kertova kirjanen, jonka pääosissa ovat seuran kummilajit, uhanalaiset Seljakämmekkä sekä Apolloperhonen.

 

Yhteistyö Maininki-lehden kanssa

Arkipelagia-seura on aloittanut yhteistyön Maininki-lehden kanssa. Kuusi kertaa vuodessa ilmestyvässä lehdessä julkaistaan seuran tuottamia artikkeleita meidän toimintaamme liittyvistä aiheista. Ensimmäisessä numerossa oli puheenjohtaja Mikko Jokisen kirjoitus linnuston muutoksista. Tämän artikkelin voi lukea täältä.

 

Kyläsaarten uuttuhanke

Arkipelagia-seura on Turun kaupungin Itämerihaasteen avustuksella elvyttämässä vanhaa saaristolaisperinnettä, jossa asennetaan uuttuja pesäpaikoiksi telkille ja isokoskeloille. Hankkeessa on tarkoitus levittää 100 uuttua näille vesilinnuille pääosin Paraisten länsisaariston ja Houtskärin kyläsaariin. Emme tee työtä yksin, vaan tärkeänä yhteistyökumppanina meillä on Houtskärin kyläyhdistys Pro Houtskär, ja myös muita kyläsaarten toimijoita.


Arkipelagia-seura on valmistuttanut uutut ja toimittaa ne kyläyhdistykselle. Sitten vapaaehtoiset huolehtivat niiden jakelusta sekä sijoittamisesta maastoon. Arkipelagia-seura kerää tiedot luovutettujen uuttujen sijainnista, tekee niistä nettitietokannan, jonka avulla voidaan seurata niiden tulevaa käyttöönotto ja lintujen pesimämenestystä.


Uuttuhanke on edennyt niin, että jo neljä peräkärryllistä uuttuja on matkannut saariston kyläsaariin (Houtskariin, Iniöön, Korppooseen ja Vänön kylään). Vielä yksi kärryllinen on tuotannossa ja kaikki 100 uuttua saadaan saaristoon vappuun mennessä. Saaristokylien tat (kyläyhdistykset, koulut, kesämökkiseurat) asentavat uuttuja paikoilleen kevään aikana. Lisätietoa löytyy täältä.

 

Tulevia tapahtumia

To 7.4.2022 pidetään yhdistyksen vuosikokous, klo 17 alkaen ja paikkana Turun Forum Marinum.

Kokouksen jälkeen ilta jatkuu klo 18 iltamaesityksellä. FT Juha Kääriä Turun ammattikorkeakoulusta kertoo Saaristomeren ruovikoiden tilanteesta otsikolla ”Järviruoko, riesa vai resurssi?


Ke 4.5.2022 järjestetään kevään kolmannet iltamat. Tuolloin riistapäällikkö Mikko Toivola kertoo saariston vieraslajien torjunnasta, mm. minkeistä ja supikoirista. Tilaisuus alkaa klo 17:30 Forum Marinumissa.

Comments


bottom of page