top of page

Arkipelagia-seura on Saaristomeren kansallispuiston ystäväyhdistys. Rooli ystäväyhdistyksenä on vahvistettu seuran ja kansallispuistoa hallinnoivan Metsähallituksen välisellä sopimuksella. 

 

Seura pyrkii mm. 

  • Luontoinventointien

  • Tiedotuksen, 

  • Ympäristökasvatustyön ja 

  • Talkootoiminnan, 

kautta edistämään kansallispuiston luontoarvojen säilymistä, saaristokulttuuria ja kestävää virkistyskäyttöä yhteistoiminnassa Metsähallituksen kanssa.

Maailman kaunein saaristo

Saaristomeren kansallispuisto on yli 2000 saaren ja meren mosaiikki, ainutlaatuisen arvokas kokonaisuus, jossa näkyy ihmisen ja luonnon vuosituhantinen vuoropuhelu. Luonto on tavattoman monimuotoista: ulkosaariston karuja luotoja, laidunkulttuurin synnyttämiä perinneympäristöjä kuten ketoja, hakamaita ja lehdesniittyjä, lehtometsiä, käkkäräisiä mäntyjä kasvavia kalliometsiköitä.

Merieliöstö on sekoitus makean ja suolaisen veden lajeja; Saaristomeri on vähäsuolaista murtovettä, johon sopeutuneita lajeja on niukasti. 

Retkeilijän hot-spotit

Koko Saaristomeri on elämänmittainen seikkailu, mutta avainkohteiden kautta alueen vaihtelevuus ja rikkaus avautuu muutaman kesän retkillä.

 

Saaristoretkeilijän "must"-kohteisiin kuuluvat ainakin seuraavat:

  • Facebook Social Icon
Saaristomeren kansallispuiston
Facebook-sivut

BERGHAMN, Parainen, Nauvo

Vanha kalastajatila museona, arvokkaita ketoja ja niittyjä, saaren korkeimmalta kohdalta mykistävät näkymät yli Saaristomeren. Niittyjä hoidetaan laidunnuksella ja talkoilla.

Kesäisin saarella päivystävät Arkipelagia-seuran vapaaehtoiset oppaina.

JURMO, Parainen

3. Salpausselän jatke, somerikkoinen harjusaari, kanerva-kajatanummia, idyllinen kylä (jossa alpakoita!), lintuasema.

>Jurmon sivut

ÖRÖ, Kemiönsaari

Vanha armeijan linnakesaari, nykyisin matkailukäytössä, hiekkarantojen dyynikasvillisuutta, kylmänkukkia, suurimmat merikaalikasvustot, metsiä ja rantoja, puolustuskäyttöön liittyvää historiaa, monipuolinen palvelutarjonta ravintoloineen.

>Visit Örö

Please reload

bottom of page