top of page
  • Martti Komulainen

Talkoissa on voimaa! Katajikko harveni Örössä hakamaaksi


Kuvat: Martti Komulainen ja Turo Tuomikoski

Taas saatiin paljon aikaan Örön jo perinteisillä Arkipelagia-seuran talkoilla! Kiinnostusta saariston maisemanhoitotöihin tuntuu olevan sillä talkooilmoituksen jälkeen 12 hengen kiintiö tuli päivässä täyteen. Pusikoitunut läpipääsemätön katajikko harveni kauniiksi puoliavoimeksi hakamaaksi lehmien ja lampaiden jälkihoidettavaksi.

Vuonna 2015 matkailukäyttöön avautunut Örö on muodostunut suosituksi vierailukohteeksi veneilijöiden, ryhmien ja muiden saaristokulkijoiden joukossa. Eikä ihme, onhan se tavattoman moni-ilmeinen ja eksoottinen jopa: puolustushistoriaa, upeita rantoja, harvinaisia kasveja, perinnemaisemaa, metsiä, kanervanummia.

Arkipelagia-seura on kunnostanut saaren perinnemaisemia jo useiden vuosien ajan. Tämänvuotisissa talkoissa käsittelyyn otettiin pusikoitunut katajikko, jota harvennettiin reippaasti hakamaiseen suuntaan. Jälkihoidon hoitavat eläimet - lampaat ja Ylämaan nautakarja. Valmista hakamaapohjaa saatiin aikaan kymmenkunta aaria 12 talkoolaisen voimin.

Katajien repimisen ja raivaustähteiden polttamisen lomassa retkeiltiin saaren pohjois- ja eteläkärjessä sekä saunottiin. Talkooporukka piti tukikohtana saaren entistä koulurakennusta.

Jatkuu ensi vuonna! Kunnostuskohteita Örössä riittää.

bottom of page