top of page
  • Arkipelagia -seura

Arkipelagia-seuran suunnitelmia vuodelle 2024

Seuran hallitus linjasi tammikuun suunnitteluseminaarissaan vuoden toimintaa, josta on tulossa varsin monipuolinen. Jäsenille tarjotaan mm. retkiä, talkoita, kartoitushankkeita, esitelmätilaisuuksia.

 

Retkitoiminta

Jäsenretkien tarjontaa ja toteutusta pyritään tänä vuonna tehostamaan. Suunnitteilla on seuran organisoimia saaristoretkiä Berghamn-Boskäriin, Öröhön, Utöhön ja kenties myös Jungfruskäriin. Näiden lisäksi teemaretkiä mm. saariston jännittäviin arkeologisiin kohteisiin. 

 

Luonnonhoitotalkoot

Myös talkoorintamalla on tulossa vilkas vuosi. Perinteisten Örön syyskesän talkooviikonloppujen ohella tiedossa on kiintoisia talkooretkiä eri puolille saaristoa. Talkoiden pituus vaihtelee yhdestä päivästä neljään tai viiteen päivään.


Huhtikuussa, 20–22.4. (lauantaista maanantaihin) jatketaan Korppoossa pikkuapollon esiintymisalueen raivausta. Työ käsittää katajien ja muiden pensaiden raivausta sekä polttoa. Yöpyminen hotelli Hjalmarsissa kirkonkylässä.

Muiden talkoiden osalta tarkat päivät ovat vielä päättämättä.

Elokuussa jatketaan monivuotista laitumien raivausta Örössä (pe-su).

Syyskuussa aloitamme uutta monivuotista perinnemaiseman ennallistamista Trunsössä, joka sijaitsee Nauvon ulkosaaristossa. Syyskaudella raivataan myös apolloperhosen esiintymisalueita Paraisilla. Täsmälliset ajankohdat ilmoitetaan sitä mukaan, kun järjestelyt etenevät.


Talkoista kiinnostuneita pyydetään ilmoittamaan nimensä seuran sähköpostin (arkipelagia@gmail.com) kautta talkoorekisteriimme. Siellä olevat saavat ensi kädessä lisätietoja tulevista tapahtumista.  Mukaan eri talkootapahtumiin mahtuu kohteesta riippuen 5–12 henkeä, ja voi tulla tilanteita, etteivät kaikki halukkaat pääse aina mukaan. Mutta sitten seuraavalla kerralla!

 

Luontoinventoinnit

Uusien perinnemaisemien hoitokohteiden käynnistäminen edellyttää yleensä myös kohteiden luontoarvojen inventointia tai aiempien inventointien päivityksiä. Näitä tehdään tänä vuonna muutamassa kohteessa. Myös seljakämmekän kasvupaikkojen seuranta jatkuu, samoin apollo-perhoskohteiden. Yhteistyössä Metsähallituksen kanssa jatketaan myös ulkosaariston pesimälinnustoseurantoja. Erityisenä seurantakohteena on myös hirvieläinten vaikutus harvinaisten kasvilajiemme, erityisesti seljakämmekän esiintymiin. Tämä hanke toteutetaan yhteistyössä Riistakeskuksen ja Åbo Akademin kanssa.

 

Yleisötapahtumat

Seura järjestää keväällä ja syksyllä kaksi yleisötapahtumaa Turussa, joista ensimmäinen on seuran vuosikokouksen yhteydessä maaliskuussa. Kokeilemme tänä vuonna myös ”Saaristomeren luonto” -tapahtuman järjestämistä Helsingissä.


Jos et ole vielä jäsen, niin nyt kannattaa liittyä. Se onnistuu helposti laittamalla sähköpostia osoitteeseen arkipelagia@gmail.com

 

Sosiaalisen median aktivointi

Seuran kotisivuille on lisätty uusi sivu. Uudella Ajassa-sivulla kerrotaan Itämeren aluetta koskevista ajankohtaisista tapahtumista, julkaisuista ja uutisista. Sivulla esitellään myös kirjavinkkejä. Käykää tutustumassa! Hyvää kevättalven jatkoa kaikille toivottaa

Arkipelagia-seuran hallitus


Comments


bottom of page