top of page
  • Minna Tiitinen

Kevään linnustoseurannatHuuhkajakalliollaArkipelagia-seura on tehnyt pitkään yhteistyötä Metsähallituksen kanssa Saaristomeren linnustoseurannoissa.


Viikoilla 21 ja 22 seuran talkootiimi, Jouko Högmander, Mikko Jokinen ja Markku Lappalainen kiersivät yhdessä Metsähallituksen Roland Vosan kanssa lähes 100 saarta: ensin Utön-Jurmon alueella ja sitten Gullkronan saaristossa, jossa Mauri Rautkari on seurannut lintukantoja jo 1960-luvulta alkaen.


Lintujen pesintä oli hyvässä vauhdissa ja ensimmäiset haahkapoikueet ja harmaalokkien poikaset olivat jo liikkeellä. Tiirojen ja kahlaajien pesintä oli tuolloin vielä haudontavaiheessa. Ilahduttavaa on ollut havaita, että pitkään alamaissa olleen selkälokin kannat näyttävät vahvistuneen, samoin tiiroilla on menossa hyvä pesintävuosi.

Valkoposkihanhi on myös hiljalleen levittäytymässä ulommas saaristoon. Se vuoraa pesänsä haahkan tavoin untuvilla; ensi vuosikymmenellä haahkan untuvatyynyn sijasta saaristosta voi kenties jo kerätä ainekset hanhenuntuvatyynyynkin!


Liikkuminen keväisessä saaristossa on hienoa. Vesi oli vielä kirkasta ja näkösyvyys parhaimmillaan vielä yli 5 metriä. Lintujen ohella saarten kasvit ja välillä norpat ja hallit lisäävät luonnon lumoa. Oheisissa kuvissa otantoja laskentapäiviltä.


(kaikki kuvat Arkipelagian arkistosta / Arkipelagia-seura)Hallit tulivat tervehtimään


Kuvat: 1. Merikotkan poikanen pesässään. 2. Harmaalokin poikanen. 3. Valkoposkihanhen untuvapesä
Comments


bottom of page