top of page
  • Writer's picturepekkaaava

Mikko Huhtamies: Seitsämäs vyöhyke - Pohjoista merihistoriaa

Lauri Jäntin säätiö jakoi vuonna 2023 tietokirjapalkinnon Mikko Huhtamiehen Seitsämäs vyöhyke -teokselle seuraavilla perusteluilla.

"Yli kaksi kolmannesta maapallon pinnasta on veden peitossa. Silti historiasta ja nykyisyydestä kirjoitetaan useimmiten maakrapujen näkökulmasta. Mikko Huhtamies kääntää asetelman päälaelleen. Hän johdattaa teoksessaan lukijan uusille vesille, Itämeren merihistorian pariin. Seitsämäs vyöhyke osoittaa oivaltavasti, mikä merkitys merellä ja merenkululla on ollut Pohjolan elämässä ja kehityksessä vuosisadasta toiseen. Huhtamies kirjoittaa Itämerestä siihen liittyvien elinkeinojen mutta myös riskien ja vallankäytön näkökulmasta.

Mikko Huhtamiehen teos on innostunut, mutta silti analyyttinen. Seitsämäs vyöhyke kutsuu lukijan näkemään Itämeren piirin historian suuria linjoja, paljastaa yhteyksiä ja tekee oivalluksia. Samalla kirjoittajan pinempiinkin yksityiskohtiin ulottuva asiantuntemus tempaa mukaansa. Oli kulkupeli sitten knarri, holkki, tai koggi, Huhtamies navigoi huolella merenkulun teemasta toiseen, valiten kiinnostavimmat reitit. Hän osoittaa, kuinka merenkulun piiristä on syntynyt myös paljon uutta osaamista ja teknologiaa.

... Seitsämäs vyöhyke on tietokirjallisuutta parhaimmillaan."


Mikko Huhtamies esitteli Seitsämäs vyöhyke tietokirjaansa vuoden 2023 maaliskuussa Arkipelagia-seuran tilaisuudessa Forum Marinumissa.

Comentarios


bottom of page