top of page
  • Päivi Kuntze

Vuoden 2023 talkoot - osa 1: Houtskär


Töiden edetessä saatiin hyvin esille mm. vanhat torppien perustukset, kiviaidat. Kuva R-L Pettersson


Yhteistyö Arkipelagia-seuran ja Pro Houtskärin kanssa alkoi vuonna 2021, kun seura lähti selvittämään, miten houtskarilaisen pikkusaaren upeat vanhat hakamaat saataisiin ennallistettua. Saarella on selvitystyön jälkeen pidetty yhteensä viidet talkoot, joista kahdet vuonna 2023.

Tilanne ennen talkoita. Kuva R-L Pettersson


Kevään 2023 talkoiden kuviteltiin olevan viimeiset. Kaadettaisiin vielä lisää puita – lähinnä haapoja – joita saarelle on kasvanut aivan liikaa. Tarkoitus oli polttaa kaikki pois saman tien. Luontoäiti oli eri mieltä: huhtikuun loppupuolella olikin metsäpalovaroitus, joten kaikki tulentekoon liittyvä unohtui mielestämme. Kaadettavia puitakin oli enemmän kuin olimme luulleet. Kaadoimme siis puita ja kannoimme raivausjätteitä valmiiksi polttoa varten. Tässä vaiheessa mukana oli myös metsuri, joka hoiti vaikeimmat kaadot. Se helpotti sahureiden työtä huomattavasti ja oli myös tärkeää turvallisuuden kannalta.

Tauon paikka. Kuva R-L Pettersson


Me sahattomat käytimme isoja oksasaksia ja pienimme niillä oksia sopivan mittaisiksi tuleviin poltto- ja syöttökasoihin. Meitä kokemattomampia muistutettiin taas hyvin siitä, että oksien ja risujen on hyvä olla ”oikein päin” syöttökasoissa, jotta polttaminen on helpompaa. Koska mukana oli vain yksi ammattimies, oli ihanaa, että myös taukoja pidettiin riittävän usein. Tässä kohtaa haluan myös kiittää paikallisen ravintolan Sybaritin meille tekemistä eväistä: ruokaa riitti ja kaikki maistui erinomaisesti.


Syksyn viimeisen polttokerran ajankohtaa rukattiin, tällä kertaa tuulen takia. Eli kun viimein Houtskariinkin saatiin sateita, niin sitten olikin liian tuulista polttaa nuotiota. Onneksi tuulet tyyntyivät sen verran, että pääsimme polttopuuhiin päivää suunniteltua myöhemmin. Ensimmäisenä polttopäivänä paikalla oli peräti yhdeksän talkoolaista, joten saatoimme sytyttää kaikki polttokasat heti ensimmäisenä talkoopäivänä. Näin ollen suurin osa puista saatiin poltettua jo silloin ja seuraavalle päivälle riitti muutaman kasan sytyttäminen. Nyt huomasi, miten tärkeää on, että syöttökasat (joista heitetään tuleen lisää puita) on kasattu oikein. Väärään suuntaan olevat kuivuneet oksat ja risut olivat todella hankalia repiä irti kasasta. Saimme myös huomata, että alkusyksyn myrskytuulet olivat kaataneet lisää puita, joten varoiksi mukaan otetuille moottorisahoille löytyi kyllä käyttöä. Toinen talkoopäivä sujui viimeisiä oksia ja raivausjätteitä polttaessa ja siivotessa.

Kuva Päivi Kuntze

Ennen..... Kuva R-L Pettersson

...jälkeen. Kuva R-L Pettersson


Saarella oli kesällä töissä viisi lammasta, jotka tuotiin pois loppukesällä, kun kuivuus vei niiltä ruoan. Heti syyssateiden alettua kaikki alkoi kasvaa hurjasti, joten lampailla olisi ollut alkusyksyllä paljon tekemistä ja syötävää saarella. Lämpimän sään jatkumista ei tietenkään voinut ennustaa, joten vesakot ehtivät kasvaa melkoisesti lampaiden lähdettyä saarelta. Talkoohommissa onkin tärkeää, että myös jatkoseuranta toimii ja ymmärretään, että myös lisätöitä voi tulla. Odotamme jännittyneinä, miten saarella aikanaan kukkinut seljakämmekkämeri lähtee elpymään, kun se saa lisää valoa!Oletko kiinnostunut jatkossa osallistumaan Arkipelagia-seuran talkoisiin?

Ilmoittaudu postituslistalle ja lähetä yhteystietosi osoitteeseen arkipelagia@gmail.com.

Siirrämme tietosi sieltä erilliselle ei-julkiselle talkoolaislistalle. Talkoolistalaisille ilmoitetaan ensimmäisenä tulevista talkoista. Lähettämällä yhteystietosi annat samalla luvan, että seura saa kerätä listaa sekä lähettää sinulle asiaa koskevaa postia.
Comments


bottom of page