top of page
  • Oili Pyysalo

Vuoden 2023 talkoot - osa 2: Utö


Onneksi uloimmat rannat olivat säilyneet kurtturuusuilta. Kuva Oili Pyysalo.


”Ruusu ruususta” oli Varsinais-Suomen ELY-keskuksen organisoiman kurtturuusun torjuntatalkoiden ideana Utössä kesällä 2023. Torjuntatalkoot olivat osa Rannikko-LIFE-hanketta. Kurtturuusuhan on haitallisena vieraslajina määrätty hävitettäväksi jo 1.6.2022 mennessä. Maanomistaja vastaa alueestaan. Koska kauniiden ja rehevien kurtturuusujen hävittäminen ei ole aivan ristiriidatonta, oli ajateltu lievittää asukkainen mahdollista harmia tarjoamalla poistetujen tilalle uusia, vähemmän haitallisia ruusupensaita. Oli päätetty käynnistää torjuntaprojekti talkoilla ja ohjeistaa utöläisiä huolehtimaan jatkotoimista itse. 


Arkipelagia-seurasta lähti ELY-keskuksen opastuksella kuuden hengen joukko talkoisiin 7.-9.6.2023. Matka on pitkä ja lisää päänvaivaa ruusu- ja multakuorman kuljetukseen tuli, kun yhteysalus Utö oli tilapäisesti vaihtunut pienemmäksi Kökar-laivaksi. Siihen ei saatu mahtumaan autoa, joten kuorma oli Nauvon Pärnäsissä lastattava laivan yläkannelle pelkkään peräkärryyn.


Vasemmalla kuva ennen torjuntaa. Oikealla kuva, jossa uudet ruusut istutetaan tilalle.

Kuvat Jenny Gustafsson.


Hyvin piikkisten kurtturuusujen hävittäminen juurakoita kaivamalla on työlästä ja hidasta. Olimme valinneet kevyemmän menetelmän - näivettämisen. Ideana on kasvin leikkaaminen alas parhaana kasvukautena kesän alussa ja uusien versojen poisto myöhemmin kesällä vielä pari kertaa.  Sama toistetaan seuraavana keväänä, jolloin kasvu on jo heikentynyt. Kahden, kolmen vuoden näivetys yleensä riittää.   


Saksihommia kurtturuusujen kimpussa. Kuva Oili Pyysalo.


Kaikki Utön kurtturuusukohteet olivat yksityismailla paikoitellen suurina kasvustoina. Leikkaukseen meni ensimmäinen päivä ja toisena ehdimme istuttaa uudet. Leikatut versot silputtiin saksilla pieneksi ja silppu kerättiin jätesäkkeihin. Sen jälkeen istutimme tilalle yhteensä 10 uutta pensasruusua. Jätekuorma lastattiin taas peräkärryineen laivan kannelle ja Pärnäsistä Turkuun myöhemmin Topinojalle kuljetettavaksi.Talkoolaiset ottivat vastaan syksyn ensimmäisen räntäkuuron.

Kuva Oili Pyysalo.


18.-20.10.2023 kävimme kolmen hengen joukolla tekemässä jälkikatselmuksen ja keräämässä kokemuksia. Saatoimme todeta, että paikkakuntalaiset olivat kiitettävästi hoitaneet näivetystä suunnitelman mukaan ja uudetkin ruusut olivat hyvässä kasvussa kuivan kesän koettelemuksista huolimatta.


Päättelimme, että näivetysmenetelmä voisi toimia muuallakin, missä vain vakituiset tai kesäasukkaat olisivat riittävästi sitoutuneita ja paikalla kasvukauden kannalta olennaisina ajankohtina.Oletko kiinnostunut jatkossa osallistumaan Arkipelagia-seuran talkoisiin?

Ilmoittaudu postituslistalle ja lähetä yhteystietosi osoitteeseen arkipelagia@gmail.com.

Siirrämme tietosi sieltä erilliselle ei-julkiselle talkoolaislistalle. Talkoolistalaisille ilmoitetaan ensimmäisenä tulevista talkoista. Lähettämällä yhteystietosi annat samalla luvan, että seura saa kerätä listaa sekä lähettää sinulle asiaa koskevaa postia.
Comments


bottom of page