top of page
  • Writer's pictureJouko Lehtonen

Apollotoukat tarvitsevat isomaksaruohoa


Arkipelagia-seuran hallituksen jäsen Jaakko Ruola kävi toukokuun lopulla inventoimassa uhanalaisen apolloperhosen toukkia ja löysi tämän pirteän toukan isomaksaruohon kimpusta.

Uhanalainen apollo-perhonen on Arkipelagia-seuran yksi kohdelaji, jonka kantaa pyritään vahvistamaan mm. kunnostamalla elinympäristöjä toukille ja niiden ravintokasville, isomaksaruoholle.

On mielenkiintoista nähdä millainen kesä tulee olemaan perhoselle tällaisen aurinkoisen, kuuman ja kuivan toukokuun jälkeen. Apollot elävät paahteisilla rinteillä jossa myös isomaksaruohot kasvavat, mutta onko kuivuus verottanut maksaruohojen määrää juuri ratkaisevalla hetkellä - sen näemme heinäkuussa kun on isoapollojen lentoaika.

Jaakon tarkistamista kolmesta eri kohteesta yhdessä oli erittäin kuivaa ja maksaruohot ja muut kasvit olivat kuivaneet ja sama tilanne oli toisessa paikassa. Sen sijaan kolmannesta hän löysi kaksi noin 50 mm mittaista pirteää apollontoukkaa. Toinen lepäili maksaruohon alla, kiipesi välillä ruohoon syömään ja taas alle lepäilemään. Ja toinen vilisteli kuivassa heinikossä ikäänkuin maksaruohoa etsien. Joko ensimmäiset lentävät apollot nähdään tänä vuonna juhannuksen aikoihin aikaisesta keväästä johtuen?

Jos näet apolloja niiden lentoaikana kesäkuun lopulta alkaen, ilmoita havaintosi arkipelagia@gmail.com

Tags:

bottom of page