top of page
  • Minna Tiitinen

Arkipelagia-seuran jäsenkirje 05/2021Jäsenkirje lähetettiin kaikille jäsenille sähköpostitse la 22.5. Tässä hieman koostetta ja otteita jäsenkirjeen sisällöstä.

 

15-16.5. Jouko Högmander, Mikko Jokinen ja Markku Lappalainen osallistuivat linnustolaskentoihin Tunnhamnin saaristossa. Vesilintujen pesintä oli käynnistymässä ja ensimmäiset kyhmyjoutsenet ja haahkat olivat aloittaneet muninnan, samoin kala- ja merilokit. Tiirat ja kahlaajat olivat myös jo reviireillään, vaikka tiirojen yhdyskunnissa ei vielä pesintä ollut alkanut.

 

Myös seljakämmekkäkasvustojen inventointi oli ajankohtaista Houtskärin saarilla. Systemaattinen vuosilaskenta jatkuu tunnetuilla esiintymispaikoilla.

Ensimmäisen laskennan aikaan 14.5. lämpimimpien paikkojen kukat olivat hellekauden jäljiltä jo täydessä komeudessaan, mutta myöhempi kylmä kausi pani jarrut päälle. Ilahduttavaa oli, että kukkia oli hieman aiempaa runsaammin ja ainakin toistaiseksi kaurisvahinkoja oli selvästi edellisvuotista vähemmän.

Kämmeköiden suojeluun on nyt saatu lisävoimia Pro Houtskari-yhdistyksen aktivisteista. Tavoitteena on informaation jakaminen ja paikkakuntalaisten sekä mökkiläisten kannustaminen erityisesti oman ympäristönsä kämmeköiden – pitäjänkukkansa -suojelussa.

Yhdistys kerää tietoa kaikista seljakämmekkähavainnoista. Jos liikut saaristossa niin, että löydät seljakämmekkäkasvuston, ilmoita siitä seuralle. Havainto-ohjeistus löytyy täältä.


Myös Apolloperhosen toukat ovat taas liikkeellä. Niitä voi seuraavien viikkojen aikana löytää maksaruohokasvustoista. Mikäli satut sellaisen kohtaamaan, ilmoita siitäkin yhdistykselle.

 

Berghamnin opastukset

Metsähallituksen kanssa on sovittu, että yhdistyksen jäsenet päivystävät Berghamnin saarella heinäkuun alun ja elokuun alun välisenä aikana. Päivystäjät asuvat Metsähallituksen majassa ja suorittavat osaamisensa mukaista opastusta saarella vierailijoille ja pitävät auki pientä Västergårdin tilan päärakennuksessa sijaitsevaa museonäyttelyä.


Talkoo- ja retkitoiminta on toistaiseksi vielä pysähdyksissä koronan aiheuttamien rajoitusten johdosta. Toivomme, että loppukesän ja syksyn aikana pystymme vielä järjestämään sekä talkootapahtumia että retkiä. Näistä tiedotetaan myöhemmin, kun tilanne selkiintyy.

Seuraa meidän Facebook-sivuja tästä asiasta, kuten myös muista saariston kuulumisista.

Commentaires


bottom of page